Beogradska šuma je prirodni rezervat divljih životinja Bahcekoy, a u njoj se nalaze drevni akvadukti, od kojih neki potiču iz doba Rimskog carstva i služili su za dovod vode iz sjevernih šuma do Istanbula.    Foto: AA

Ako planirate poslovno putovanje ili posjetu Istanbulu, pobrinite se da izdvojite nekoliko dodatnih dana za predivnu avanturu na otvorenom.

Pješačke staze u Istanbulu i okolini omogućavaju "bleisure" putnicima da kombinuju radne obaveze s privatnim aktivnostima nakon sastanaka, a turistima da otkriju različite prirodne krajolike.

Beogradska šuma u distriktu Sariyer prava je oaza za ljubitelje prirode u Istanbulu. Ova šuma, nazvana "plućima Istanbula", prostire se na 5.300 hektara i nudi obilje zasjenjenih prostora za piknik i različite staze za šetnju. Posebno omiljena među trkačima i šetačima je staza Neset Suyu duga 6,5 kilometara.

Beogradska šuma je prirodni rezervat divljih životinja Bahcekoy, a u njoj se nalaze drevni akvadukti, od kojih neki potiču iz doba Rimskog carstva i služili su za dovod vode iz sjevernih šuma do Istanbula.

Park prirode Ballikayalar udaljen je samo sat vremena vožnje od Istanbula. Ovaj prirodni park u selu Tavsanli Gebze, koji se nalazi u dolini dugoj dva kilometra sa vodotokom, dobro je poznat među ljubiteljima prirode, penjačima i planinarima. Nudi laka do umjerena iskustva trekinga. Jezero u dolini, vodopadi i travertinske terase koje vode do potoka Ballikaya su spektakularni. Nadalje, popularnosti parka doprinosi obilje biljnog i životinjskog svijeta. Tokom pješačenja možete posmatrati srne, divlje zečeve, divlje svinje, krtice, kune i razne vrste ptica u njihovom prirodnom staništu.

Ballikayalar, dom rijetkih ptica, leptira i 20 vrsta orhideja, važna je ruta u blizini Istanbula za posmatrače ptica, leptira i cvijeća zbog svoje izvanredne bioraznolikosti. Proljeće je savršeno godišnje doba za istraživanje ove rute.

Ucmakdere, koji se nalazi u distriktu Sarkoy u Tekirdagu, popularno je odredište za ljubitelje prirode i planinare iz Istanbula. Region je prekriven bujnim borovim šumama i nudi nevjerovatan pogled na planinu Ganos (Işıklar) i Mramorno more. Ovo prirodno područje poznato je po lokalnim seoskim proizvodima, načinu života i kulturi, što ga čini popularnom rutom za bicikliste, motocikliste i kampere.

Ucmakdere je takođe savršen za paraglajding. Profesionalni vodiči će vas odvesti paraglajdingom na Nisantepe, visok 650 metara. Sarkoy, poznat po svojim vinogradima, nudi i divna turska vina.

Visoravan Erikli, koji se nalazi u četvrti Cinarcik u Yalovi, je još jedna popularna destinacija za planinarenje u blizini Istanbula.

Udaljena na oko dva sata vožnje od Istanbula, visoravan nudi fantastičnu pješačku stazu okruženu stablima jabuke, jele, lipe, kestena i brijesta. Dok staze u tom području imaju blagi nagib, nudeći umjereni, a ne laki nivo trekinga, susret sa vodopadom tokom vaše šetnje je divna nagrada.

Nakon što kampujete na visoravni Erikli i istražite regiju do mile volje, možete istražiti gradsku šumu Tesvikiye, dvostruki vodopad i mala i velika jezera bez dna.

Nakon visoravni Erikli, možete posjetiti visoravan Delmece, još jednu poznatu visoravan u Yalovi koja je poznata po kampovanju.

TRT Balkan / agencije