"Duboko smo ožalošćeni zbog razornih poplava u mnogim regijama Kazahstana", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.      Foto: TRT World

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye je izjavilo da je zemlja solidarna s narodom i Vladom Kazahstana jer su razorne poplave izazvale pustoš u više regija te azijske zemlje.

„Duboko smo ožalošćeni razornim poplavama u različitim regijama Kazahstana“, navodi se u nedjelju. Katastrofa je nanijela "ozbiljnu štetu", primoravši desetine hiljada Kazahstanaca da se evakuišu.

Izražavajući iskreno saučešće "narodu i Vladi Kazahstana", Ministarstvo je saopćilo da je Turkiye "spremna pružiti svaku pomoć" kako bi pomogla u naporima za oporavak i ublažila patnje uzrokovane ovom katastrofom.

Poplave na Uralu

Poplave velikih razmjera pogodile su nekoliko regija na Uralu, u zapadnom Sibiru, početkom proljeća.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva za vanredne situacije, tekuće poplave koje su počele prošle sedmice pogodile su 3.171 privatnu kuću i 179 stambenih naselja u šest regija.

Spasilačke operacije uspješno su evakuirale 46.755 osoba, uključujući 14.589 djece, i prebacile 60.000 domaćih životinja u sigurna područja.

Osim toga, 2.602 osobe, uključujući 759 djece, evakuisane su zračnim putem. U centrima za privremeni smještaj trenutno boravi 12.541 osoba, uključujući 6.439 djece.

Kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev proglasio je vanredno stanje u 10 regija zemlje kao odgovor na krizu.

Rekao je da bi poplave mogle predstavljati najveću kazahstansku prirodnu katastrofu u smislu razmjera i utjecaja u posljednjih 80 godina, pozivajući vlasti u toj centralnoazijskoj zemlji da budu spremne pomoći pogođenima.

TRT Balkan / agencije