Memorandum o razumijevanju potpisan u Vladinoj palati u Bagdadu realizovan je pod pokroviteljstvom Erdogana i iračkog premijera Al Sudanija.          Foto: AA

U iračkoj prijestolnici Bagdadu nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i iračkog premijera Mohammeda Shia' Al Sudanija potpisan je memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom na Projektu puta razvoja između Iraka, Turkiye, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Memorandum o razumijevanju potpisan u Vladinoj palati u Bagdadu realizovan je pod pokroviteljstvom Erdogana i iračkog premijera Al Sudanija.

Ceremoniji potpisivanja su prisustvovali i turski ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu, irački ministar saobraćaja Razzaq Muhaibis al-Saadawi, ministar saobraćaja i komunikacija Katara Jassim bin Saif Al-Sulaiti i ministar energetike i infrastrukture UAE-a Suhail Mohamed Al Mazrouei.

Erdogan danas boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Bagdadu tokom koje se sastao sa predsjednikom Abdulom Latifom Rashidom i premijerom Al Sudanijem.

Delegaciju koju predvodi Erdogan čine, između ostalih, ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, ministar odbrane Yasar Guler, ministar trgovine Omer Bolat, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar i šef Direkcije za komunikacije predsjednika Turkiye Fahrettin Altun.

Turski predsjednik će posjetiti i Erbil u okviru posjete Iraku.

TRT Balkan / agencije