Muhammed Abdullah Mahmud iz Bagdada također smatra da će Erdoganova posjeta imati višestruke pozitivne efekte za odnose dvije države.             Foto: AA

Iračani smatraju da će posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Iraku 22. aprila imati pozitivne efekte u smislu razvoja ekonomskih i političkih odnosa dvije države, kao i razvoja Iraka te saradnje u borbi protiv terorizma.

Napominjući da Erdoganova posjeta jasno pokazuje pozitivan razvoj bilateralnih odnosa, Iračani vjeruju da će odnosi dvije susjedne države, posebno u oblasti ekonomije, biti dodatno osnaženi.

Iračani se također nadaju da će posjeta dovesti do snažnijeg razvoja njihove države i porasta broja turskih kompanija u Iraku, a očekuju i da će se saradnja dvije države produbiti u oblasti borbe protiv terorizma.

Turske kompanije u Iraku

Stanovnik Bagdada Salim Jafer kazao je da Erdoganova posjeta Iraku odražava pozitivne bilateralne odnose, dodajući da se nada da će posjeta rezultirati važnim pomacima u oblasti trgovine i ekonomije između dvije države.

Posebno je naglasio da su turski proizvodi vrlo popularni i cijenjeni na iračkom tržištu, te dodao da je Turkiye oduvijek bila sigurna i stabilna zemlja, napominjući da Iračani najviše putuju u ovu susjednu zemlju.

Muhammed Abdullah Mahmud iz Bagdada također smatra da će Erdoganova posjeta imati višestruke pozitivne efekte za odnose dvije države.

"Turkiye je velika i konkurenta zemlja sa poznatim turističkim atrakcijama. Vjerujemo da će Turkiye donijeti važan napredak i inovacije našoj zemlji", kazao je Mahmud, dodajući kako vjeruje da će posjeta biti od koristi za sveukupni razvoj Iraka:

"Želimo da što više turskih kompanija posluju u Iraku i doprinose razvoju naše zemlje."

Još jedan stanovnik Bagdada, Muhammed al-Basravi, ocijenio je Erdoganovu posjetu Iraku vrlo važnim događajem.

Istakao je da su turski proizvodi vrlo visokog kvaliteta, te je kazao da je potrebno dodatno povećati uvoz turske robe u Irak.

Razvoj Iraka

Ali Suheyil iz Kirkuka istakao je da je Iraku potrebna obnova i razvoj, izrazivši uvjerenje da Erdoganova posjeta predstavlja novu eru u odnosima dvije države u trgovinskom, razvojnom i ekonomskom smislu.

Također je istakao da postoji potreba i za saradnjom dvije zemlje u borbi protiv terorizma.

Naglasio je da očekuje da turske kompanije pruže doprinos razvoju i obnovi Kirkuka.

Još jedan stanovnika Kirkuka, Mueyyed Abdulaziz, kazao je da je posjeta turskog predsjednika Iraku od velikog značaja i da će se ova posjeta pozitivno odraziti ne samo na tursko-iračke odnose već i na cijeli region.

Abdulaziz je rekao da su sigurnost i stabilnost obje zemlje važna pitanja te da očekuje da će u tom kontekstu biti postignuti važni dogovori između dvije države.

Izvoz nafte iz Iraka

Stanovnik Erbila Sirvan Nejim izjavio je da će Erdoganova posjeta Iraku i regionu sigurno imati pozitivne efekte.

"Zato što Erdogan ima jak uticaj na zemlje regiona kao i na Sjedinjene Američke Države i Rusiju", kazao je Nejim.

Izrazio je nadu da će posjeta rezultirati jačanjem ekonomskih odnosa između Turkiye i regionalne vlade iračkih Kurda.

"Erdoganova posjeta Iraku je posebno važna jer dolazi u trenutku kada se u regionu dešavaju opasni događaji", rekao je ovaj stanovnik Erbila.

Dodao je da će posjeta možda imati pozitivne efekte i u vezi sa pitanjem nafte.

"Možda će se nakon ove posjete ponovo pokrenuti izvoz nafte iz Iraka u Turkiye", istakao je Nejim.

Još jedan stanovnik Erbila, Imad Edvar naglasio je da je jasno da Ankara ima snažnu poziciju i ugled među zemljama u regionu.

"Turkiye svojim geostrateškim položajem igra važnu ulogu u cijelom regionu. Erdoganova posjeta Iraku se poklapa sa vrlo osjetljivim periodom. U regiji su na sceni važni procesi", kazao je Edvar.

TRT Balkan / agencije