Istakao je da bi trebao posjetiti Libiju nakon posjete Malti kako bi se sastao sa visokorangiranim libijskim zvaničnicima.               Foto: AA

Turkiye će uskoro ponovo otvoriti Generalni konzulat u Bengaziju, u istočnoj Libiji, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Turkiye ne želi bilo kakav ponovni sukob u Libiji", naglasio je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare s malteškim kolegom Ianom Borgom u Palati premijera u Valletti, glavnom gradu Malte, ostrvske države udaljene nekoliko stotina kilometara od obala Libije.

Poručio je da žele da Libija riješi svoje probleme kroz dijalog.

"Također ne želimo da sadašnja postojeća podjela između istoka i zapada postane trajna. Odnosi Turkiye sa istočnom stranom se poboljšavaju. U toku je zajednički rad sa akterima u regionu", rekao je Fidan.

Naveo je da su i turske kompanije u regionu nastavile sa radom.

“Turkiye nastavlja svoje zajedničke napore s Egiptom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim prijateljskim zemljama u regionu kako bi odigrala konstruktivnu ulogu u libijskom pitanju“, kazao je Fidan.

Istakao je da bi trebao posjetiti Libiju nakon posjete Malti kako bi se sastao sa visokorangiranim libijskim zvaničnicima.

Dodao je da će tokom sastanaka ponoviti konstruktivnu politiku Turkiye za rješavanje ovog pitanja.

Nemiri u naftom bogatoj Libiji traju od 2011. kada je dugogodišnji vladar Moamer Gadafi svrgnut nakon četiri decenije na vlasti.

TRT Balkan / agencije