Dvojica zvaničnika razgovarali su o najnovijim dešavanjima u Gazi i na Zapadnoj obali.      Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa palestinskim premijerom i ministrom vanjskih poslova Mohammadom Mustafom.

Prema diplomatskim izvorima, Fidan se nalazi u Rijadu na sjednici o situaciji u Gazi, ali je obavio telefonski razgovor sa palestinskim premijerom Mustafom.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o najnovijim dešavanjima u Gazi i na Zapadnoj obali, te su ocijenjeni napori da što više država prizna državu Palestinu.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.454 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.575 je povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije