Dvojica predsjednika razgovarala su i o bilateralnim odnosima zemalja, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.    Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je telefonom razgovarao sa brazilskim kolegom Luizom Inaciom Lula da Silvom i pohvalio stav Brazila o Gazi.

„Predsjednik Erdogan je izjavio da je stav Brazila o izraelskoj brutalnosti na palestinskim teritorijama hvale vrijedan i da treba pojačati napore za uspostavljanje trajnog prekida vatre i intenziviranje humanitarnih aktivnosti u Gazi”, objavila je Direkcija za komunikacije Turkiye na društvenoj mreži X.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o bilateralnim odnosima zemalja, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.

„Predsjednik Erdogan, koji je istakao da Izrael nastavlja s napadima na Gazu iako je Hamas prihvatio prekid vatre, ukazao je na značaj inicijativa za priznanje Palestine”, dodaje se.

Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je rekao da Ankara pomno prati dešavanja, dodajući da je predložio da se obje strane vrate pregovorima i rade na uspostavljanju pravednog mira na osnovu prava i zakona.

Erdogan je prenio saučešće i saosjećanje brazilskom predsjedniku zbog gubitka života u poplavama i klizištima u Brazilu, navodeći da je Turkiye uz narod Brazila.

TRT Balkan / agencije