Erdogan je također pozvao sve zapadne aktere da izvrše pritisak na izraelsku vladu da prihvati sporazum o prekidu vatre.    Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedeljak da Ankara pozdravlja to što je palestinski pokret Hamas saopćio da prihvata prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze te je poručio da i vlasti Izraela sada trebaju napraviti isti korak.

"Pozdravljamo Hamasovo saopćenje da je našim naporima prihvatio sporazum o prekidu vatre u Gazi, a isti korak bi trebao poduzeti i Izrael", rekao je Erdogan nakon sjednice njegovog kabineta u Ankari.

Erdogan je također pozvao sve zapadne aktere da izvrše pritisak na izraelsku vladu da prihvati sporazum o prekidu vatre.

Turkiye je u više navrata tražila prekid vatre u Gazi od prvih dana sukoba, prije sedam mjeseci, i pozivala je sve zemlje širom svijeta da pomognu da se postigne dogovor.

Šef Političkog biroa pokreta Hamas Ismail Haniyeh saopćio je danas da je obavijestio zvaničnike Katara i Egipta da je prihvatio prijedloge u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Erdogan je također ponovio odlučnost Turkiye u borbi protiv terorizma u regiji.

"U narednom periodu ćemo zadati presudni udarac separatističkoj terorističkoj organizaciji čije polje je suženo našim operacijama u Iraku i Siriji", poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao da je turski borbeni avion KAAN danas uspješno izveo drugi probni let.

"Naš nacionalni borbeni avion KAAN uspješno izveo drugi testni let. Čestitam TAI-ju i Direkciji za odbrambenu industriju, koji su dva puta učinili naciju ponosnom", poručio je.

Erdogan i Haniyeh razgovarali o naporima za okončanje sukoba i nasilja u Gazi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao s političkim šefom Hamasa Ismailom Haniyehom o naporima koji se ulažu u okončanje sukoba i nasilja u Pojasu Gaze.

"Razgovarao sam telefonom s Ismailom Haniyehom, šefom Političkog biroa Hamasa, prije sastanka naše vlade. Razgovarali smo o naporima da se okončaju sukobi i nasilje u Gazi", naveo je Erdogan na društvenoj mreži X.

Dodao je da su razmotrili i Hamasovo prihvatanje prijedloga o prekidu vatre koji je dobio preko posrednika.

"U telefonskom razgovoru sam rekao da smatramo da je odluka Hamasa pozitivna, naglasili smo da Izrael također treba da preduzme korake za trajni prekid vatre", rekao je Erdogan.

Erdogan je također pozvao sve strane, posebno zapadne zemlje, da izvrše neophodan pritisak na Izrael za prekid vatre.

Turkiye je u više navrata vršila pritisak na prekid vatre u Gazi od prvih dana sukoba, prije nekih sedam mjeseci i pozivala je sve zemlje širom svijeta da pomognu da se postigne dogovor.

TRT Balkan / agencije