Altun se u tekstu posebno osvrnuo na najnovije napetosti na Egejskom moru. Foto: AA

Altun se u tekstu objavljenom za Al Jazeeru osvrnuo na najnovije tenzije na Egejskom moru, koje su dodatno eskalirale zbog postupaka koje je poduzela grčka strana, saopćila je Direkcija za komunikacije.

"Pojedini političari u našem susjedstvu imaju lošu naviku da koriste Turkiye kao laku metu kako bi skrenuli pažnju sa svojih strateških neuspjeha i dobili političku podršku unutar svoje države. Još jednom naglašavamo našem NATO savezniku i susjedu da su ovakvi pristupi osuđeni na strateški neuspjeh”, kazao je Altun.

Turkiye je posljednjih mjeseci pojačala kritike protiv Grčke koja je stacionirala trupe na ostrvima u istočnoegejskoj regiji, u blizini turske obale.

Ova ostrva su morala biti demilitarizovana prema Sporazumu iz Lozane iz 1923. godine i Pariskom sporazumu iz 1947. godine, tako da su bilo kakve trupe ili oružje na ovim ostrvima zabranjeni.

Altun je istakao da posljednjih mjeseci svjedoče provokativnim i beskorisnim postupcima Grčke u Egejskom moru.

"Ovo je film koji smo ranije gledali na različite načine", rekao je turski zvaničnik, napominjući da Grčka povremeno podiže tenzije, iznoseći nerazumne tvrdnje suprotne međunarodnom pravu ili vršeći propagandu ili pritisak na Turkiye na međunarodnim platformama.

Dodao je također da je neodgovorna politika nekih evropskih država prema Turkiye usko povezana s nepromišljenim postupcima Grčke.

Prema njegovim riječima, prijem Kipra u Evropsku uniju ignorisanjem turske zajednice i Turske Republike Sjeverni Kipar te ohrabrivanje Grčke da drži Turkiye podalje od istočnog Mediterana jasan je primjer da evropske prijestolnice kreiraju ogromne probleme umjesto da pronalaze trajna rješenja.

“Evropske prijestolnice su napravile katastrofalnu stratešku grešku prihvatanjem Kipra kao članice EU“, rekao je Altun te dodao:

“Još jedna loša navika koju je naš susjed usvojio tako što je istu preuzeo od nekih zapadnih zemalja je sljedeća: prepoznavanje geopolitičke važnosti Turkiye kada dođe do krize u regionu, ali ignoriranje kada znakovi krize nestanu. Ove pogrešne procjene i strateška uskogrudost su dominantno pitanje u njenim odnosima sa Turkiye. Stoga, pogrešno ponašanje Grčke, kao i njeni postupci protiv Turkiye, trebali bi biti krajnje neprihvatljivi za sve one kojima je stalo do budućnosti transatlantskog saveza i sigurnosti u našem regionu“, kazao je Altun. “Neprestano eskaliranje neprijateljstva u Egejskom moru nikome ne služi. Cijena ovih tenzija raste za samog agresora”, istakao je Altun, napominjući da je Ankara posvećena dijalogu.

"Uprkos brojnim neodgovornim postupcima koje je Grčka poduzela protiv Turkiye, naša država je posvećena pronalaženju rješenja putem diplomatije i dijaloga", istakao je.

Na kraju je naglasio da je zajedništvo između kultura, tradicija i zajednica Turkiye i Grčke veće od njihovih međusobnih razlika.

“Nadamo se da će u Grčkoj prevladati smirenost i da će grčki političari odlučiti da sarađuju s Turkiye na postizanju trajnog mira u regionu. Postupiti drugačije za njih bi značio veliki strateški neuspjeh. Također, pozivamo zapadne lidere da se suzdrže od koraka koji izazivaju nepotrebne tenzije i ohrabruju Grčku da dođe u sukob s Turkiye”, kazao je Altun u tekstu.

TRT Balkan / agencije