Katalin Kariko i Drew Weissman dobitnici Nobelove nagrade za medicinu 2023.

Katalin Kariko i Drew Weissman dobitnici Nobelove nagrade za medicinu 2023.

Nagrada im je pripala za doprinos razvoju mRNA vakcine protiv virusa COVID-a 19.
Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 11 milion švedskih kruna (oko 950.000 eura).            Foto: Reuters

Dodjela Nobelovih nagrada Švedske kraljevske akademije nauke za 2023. godinu počela je odavanjem priznanja u oblastima fiziologije ili medicine, a ovogodišnji laureati su mađarsko-američka biohemičarka Katalin Kariko i američki naučnik Drew Weissman.

Prestižna nagrada im je pripala za doprinos razvoju mRNA vakcine protiv COVID-a 19.

"Otkrića Katalin Kariko i Drewa Weissmana – nagrađenim Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 2023. – bila su ključna za razvoj učinkovitih mRNA vakcina protiv COVID-19 tokom pandemije koja je počela početkom 2020. Svojim revolucionarnim otkrićima, ovogodišnji laureati su iz temelja promijenili naše razumijevanje o tome kako mRNA stupa u interakciju s našim imunološkim sistemom. Oni su doprinijeli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u modernom vremenu", naveo je Nobelov odbor na Institutu Karolinska u Stockholmu.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 11 milion švedskih kruna (oko 950.000 eura).

Nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je Nobelova nagrada koja je dodijeljena ove godine. Tokom sedmice biće poznati i ostali laureati.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti fiziologije ili medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896.)

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.

TRT Balkan / agencije