Ispred glavnog objekta Telekoma u naselju Dardanija, u Prištini, medijima se obratio predsednik Savez nezavisnih sindikata pošta Lamih Balaj.      Foto: AA

Savez nezavisnih sindikata Pošte Telekoma Kosova održao je danas jednočasovne proteste ispred centralnih objekata Telekoma Kosova na celoj teritoriji Kosova, zbog blokade finansijskih računa te kompanije i neprimanja plata radnika.

Ispred glavnog objekta Telekoma u naselju Dardanija, u Prištini, medijima se obratio predsednik Savez nezavisnih sindikata pošta Lamih Balaj, koji je kazao da se današnji protest održava za vreme pauze, od 12 do 13 časova, kako se ne bi ometao radni proces. On je naglasio da nisu isključeni protesti ispred Vlade, niti generalni štrajk zaposlenih, ukoliko ne prime plate.

“Naši zahtevi su poznati, što pre da se deblokira račun Telekoma Kosova zato što je od 29.02.2024. blokiran račun od jednog izvršitelja prema odluci Privrednog suda, prvog stepena, iako je kolegijum drugog stepena doneo odluku u korist Telekoma, kojom se traži finansijska ekspertiza štete nanete Telekomu Kosova”, kazao je Balaj.

Balaj je prozvao Tužilaštvo da pokrene istragu, kazavši da je Telekom uništen od strane organizovanog kriminala i štetnim ugovorima koje je sklapala kompanija.

“Odgovornost za potpisivanje tih ugovora u kontinuitetu snose Vlada i Skupština Kosova, jer je Vlada ta koja upravlja Telekomom i ljude u menadžmentu i Upravnom odboru je imenovala Vlada. Takođe Skupština snosi posebnu odgovornost zato što je sva javna imovina vlasništvo Skupštine Republike Kosovo, dok Vlada samo upravlja”, kazao je Balaj.

Kako je navedeno iz Sindikata, blokadom računa ugroženo je i više od 1.700 radnika Kosovskog Telekoma i preko 1.000 radnika Pošte Kosova, kojima je uskraćena mesečna plata za koju rade i kojom izdržavaju svoje porodice.

TRT Balkan / agencije