Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ostaje posvećeno provedbi Ciljeva održivog razvoja te će pratiti politiku Evropske unije i država članica glede obveza praćenja i izvještavanju o njihovom ostvarivanju.    Foto: Fena

Na 46. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u ponedeljak je u Sarajevu jednoglasno usvojen Program rada Vijeća ministara BiH za 2024. godinu, uz tehničke korekcije na sjednici, nakon što su usvojeni programi rada ministarstava, upravnih organizacija, institucija i tijela Vijeća ministara BiH.

„Pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji (EU) ostaje najznačajniji prioritet rada Vijeće ministara BiH, nakon dobivanja kandidatskog statusa i odluke Europskog vijeća za otvaranje pregovora s BiH“, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se da će ova institucija nastaviti raditi na ispunjavanju preporuka koje za BiH proizlaze iz dokumenata Evropske komisije i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te Agende 2030 Ujedinjenih nacija, s ciljem održivog socioekonomskog razvoja BiH.

„Program je fokusiran na ostvarenje ciljeva i prioriteta Vijeća ministara BiH sadržanih u Strateškom okviru institucija BiH do 2030. godine, koji je pripremljen na osnovi Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH. Njime je definirana zajednička vizija svih razina vlasti za prosperitetnu, ekonomski i institucionalno razvijenu BiH, socijalno pravednu državu jednakih mogućnosti za sve njezine građane, s razvijenom infrastrukturom, društvom zasnovanim na znanju, gdje se na učinkovit način koriste prirodni i drugi resursi, čuva okoliš i njeguje bogatstvo različitosti“, navodi se u saopštenju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ostaje posvećeno provedbi Ciljeva održivog razvoja te će pratiti politiku Evropske unije i država članica glede obveza praćenja i izvještavanju o njihovom ostvarivanju.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju sedmog sastanka Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku između EU i BiH, koji će biti održan 23. maja u Sarajevu. Usvojen je dokument za diskusiju te je dana suglasnost na prijedlog izaslanstva BiH za sedmi sastanak Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva pravde o otpočinjanju i tijeku pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama BiH i zadužilo Tim za pregovore da nastavi započete aktivnosti.

Tim za pregovore dužan je najkasnije u roku od 60 dana Vijeću ministara BiH dostaviti izvješće o radu, koje će sadržavati podatke o napretku u pregovorima i eventualnim neusuglašenim pitanjima, s prijedlogom zaključaka za prevladavanje spornih pitanja.

Tim za pregovore održao je krajem februara konstituirajući sastanak s predstavnicima ovlaštenih sindikata (Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat Uprave za neizravno oporezivanje i Savez sindikata policijskih tijela u Bosni i Hercegovini) na kojem je dogovoren okvirni rok za okončanje pregovaranja za tri mjeseca.

TRT Balkan / agencije