Tolkač je rekao da je Ukrajina devet godina provela braneći svoju nezavisnost.          Foto: AA

Građani i ambasadori evropskih zemalja okupili su se danas na Maršu mira u Beogradu povodom 32. godišnjice Dana nezavisnosti Ukrajine. Tom prilikom ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač rekao je da se njegova zemlja brani od krvave agresije i da Ukrajinci žele da žive kako oni žele.

Ambasadori su nosili detalje u bojama ukrajinske zastave - plave i žute, poput kravate ili marame, a uz to su nosili i zastavice Ukrajine, dok su građani nosili transparent "Ukrajina će pobediti" i transparent sa suncokretima.

Tolkač je rekao da je Ukrajina devet godina provela braneći svoju nezavisnost.

"Želimo da živimo kako mi želimo, ali Rusija ne vidi Ukrajinu kao nezavisnu državu, već žele da živimo kako oni žele”, kazao je Tolkač i istakao da Kijev nema alternativu osim da brani svoju nezavisnost, državu, ali i evropske, demokratske principe.

Naglasio je da braneći sebe, Ukrajina brani Evropu od "ruskog sveta".

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je da će Sjedinjene Američke Države biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno.

Hil je prokomentarisao i samit u Atini i istakao da je održan uspešan sastanak predsednika Srbije i Ukrajine, Aleksandra Vučića i Volodimira Zelenskog, što govori da su Beograd i Kijev sve bliži, te ukazao i da je dobro što je premijerka Srbije Ana Brnabić učestovala na Krimskom forumu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre kazao je da okupljeni na Maršu mira žele da pokažu solidarnost, ali i divljenje hrabrosti ukrajinskog naroda.

Žiofre je istakao da je EU do sada obezbedila pošku od 74 milijarde evra za Ukrajinu i da se priprema paket ekonomske podrške od 50 milijardi i vojne podrške od 20 milijardi.

Kako je rekao i Srbija će nastaviti da podržava slanje humanitarne pomoći Ukrajini.

"Potrebna nam je ujedinjena Evropa u ovim teškim okolnostima", poručio je Žiofre.

Okupljeni su noseći zastave Ukrajine, ali i Srbije i Evropske unije marširali do Trga Republike, gde je intonirana ukrajinska himna.

TRT Balkan / agencije