Slovenski političari i javnost šokirani izjavama Vučića upućenih Slovencima

Slovenski političari i javnost šokirani izjavama Vučića upućenih Slovencima

Vučić je u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija.
Povod su izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića protiv Slovenije nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.  Foto: STA

Slovenska javnost šokirana je izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama zbog čega su reagovali i brojni zvaničnici Slovenije.

Povod su izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića protiv Slovenije nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Navodi se i da je burne reakcije u Srbiji izazvao prošlosedmični prijedlog UN-ove rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. U njegovoj pripremi sudjelovala je i Slovenija.

Vučić je u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija.

"Kad je kasnila sjednica Vijeća sigurnosti UN-a pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švicarcima. Ne zna se tko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi," rekao je Vučić.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili pozvati srbijanskog otpravnika poslova u Ljubljani da ih brani.

“Tražimo objašnjenje, ispriku, to nije u duhu ni dobrosusjedskih ni prijateljskih odnosa”, rekla je nazvavši Vučićeve riječi neistinitima.

"Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a upotrijebio je krajnje uvredljive izraze koje ne priliče predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenskog i srpskog naroda", naveo je slovenski premijer Robert Golob.

Istup Vučića izazvao je zaoštravanje odnosa Slovenije i Srbije zbog čega je otpravnik poslova ambasade Srbije u Ljubljani pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije.

TRT Balkan / agencije