Sjeverna Makedonija: Počeo drugi krug predsjedničkih i parlamentarni izbori

Sjeverna Makedonija: Počeo drugi krug predsjedničkih i parlamentarni izbori

Glasačke kutije širom zemlje otvorene su u 7 sati na 3.480 biračkih mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati.
Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 1.815.350 birača.            Foto: AA

Građani Sjeverne Makedonije danas glasaju na parlamentarnim i u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Glasačke kutije širom zemlje otvorene su u 7 sati na 3.480 biračkih mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati.

Na predsjedničkim izborima, oko 1,8 miliona birača, imat će priliku da izaberu između dvoje kandidata, Gordane Siljanovske-Davkove, iz opozicione VMRO-DPMNE, koja je u prvom krugu izbora ostvarila prednost u odnosu na protukandidata Stevu Pendarovsnkog, aktuelnog predsjednika Sjeverne Makedonije. Nijedno od dvoje kandidata nisu osvojili 50 posto glasova, potrebnih za pobjedu u prvom krugu izbora.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, 24. aprila, Siljanovska-Davkova osvojila je 41 posto, a Pendarovski, koji je kandidat Socijaldemokratske stranke (SDSM), 20,5 posto glasova birača.

Građani danas imaju priliku i da na parlamentarnim izborima odluče o novom sazivu Sobranja, sjevernomakedonskog parlamenta koji broji 120 zastupnika.

SDSM predvodi koaliciju koja se sastoji od 14 stranaka pod nazivom Za evropsku budućnost. Njihov glavni oponent na parlamentarnim izborima je Vaša Makedonija, koja broji 22 stranke predvođene VMRO-DPMNE-om.

U sazivima sjevernomakedonskih vlada redovno učestvuje i jedna albanska stranka, s obzirom na to da Albanci čine najbrojniju manjinu i oko četvrtinu stanovništva. Na ovim parlamentarnim izborima albansku manjinu zastupaju koalicije Evropski front i VLEN.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 1.815.350 birača. Razlika birača u odnosu na predsjedničke izbore je 1.033, uglavnom zbog građana koji navršavaju 18 godina.

Na 11. parlamentarnim izborima građani će moći da biraju jednu od 17 lista kandidata za poslanike. Glasanje se odvija u šest izbornih jedinica, a neke koalicije i stranke imaju liste samo za određene oblasti. Na izborima je ukupno 1.755 kandidata, od kojih su 1.002 muškaraca i 753 žene.

U Sobranju Republike Sjeverne Makedonije bira se 120 poslanika, po proporcionalnom modelu, gdje je teritorija Republike podijeljena na šest izbornih jedinica u kojima se bira 20 poslanika.

Analitičari upozoravaju kako će današnji dvostruki izbori biti ključni za evropsku budućnost Sjeverne Makedonije, balkanske zemlje koja je 2020. godine, nakon što je riješen spor s Grčkom o nazivu države, primljena u članstvo NATO saveza.

Evropski put Sjeverne Makedonije blokirala je Bugarska pokušavajući da izvrši pritisak za promjenu sjevernomakedonskog ustava kojima bi se priznala bugarska manjina.

TRT Balkan / agencije