Ministar Osmani je dodao da je rezoluciju do sada podržalo više od 17 zemalja među kojima su Slovenija, Italija, Lihtenštajn, Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turkiye, Jordan, Malezija, Čile, Novi Zelnad i druge.      Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani u ponedeljak je u Skoplju održao pres-konferenciju na kojoj je informisao javnost da je Republika Sjeverna Makedonija konsponzor Rezolucije Ujedinjenih naroda „Međunarodni dan za refleksiju i komemoraciju genocida u Srebrenici 1995 godine“, a u kojoj je jedna od glavnih tačaka uspostavljanje 11 jula kao dana obilježavanja genocida u Srebrenici.

Rezolucija je podnešena na inicijativu Bosne i Hercegovine, a konsponzorirana je inicijalno od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Njemačke. Rezolucija će pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda biti predstavljena 17. aprila 2024. godine, a glasat će se 2. maja.

Ministar Osmani je od svih zemalja članica UN-a zatražio podršku za rezoluciju, navodeći da ona treba biti usvojena 2. maja 2024. godine.

„Podršku za glasanje rezolucije tražim pozivajući se na Povelju UN-a, Univerzalnu Deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, podsjećajući države na odgovornost da zaštite civile i da poštuju, zaštite i obezbjede ljudka prava na svojoj teritoriji, pozivajući se na Odluku Vijeća bezbjednosti br. 819 donešena 16 aprila 1993 godine, sa kojom se Srebrenica proglašava sigurnom zonom, Rezolucija 827 donešena 25 maja 1993 godine, u vezi sa uspostavljanjem Međunarodnog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji, pozivajući se na odluke tribunala, osam presuda za optužene za zločine brotiv bosanskih muslimana…“, kazao je ministar Osmani na konferenciji za medije, podsjećajući da se naredne godine navršava 30 godina od genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 ljudi. Šef makedonske diplomatije je potencirao da ova rezolucija, između ostalog, poziva sve zemlje članice UN-a da osude genocid bezrezervno, da čuvaju činjenice i da ih šire preko obrazovnog sistema, razvijajući posebne programe sjećanja, revizije i spriječavanje ponavljanja istog. On je dodao da rezolucija poziva na osudu bilo kakvog negiranja da se dogodio genocid u Srebrenici, kažnjavanje svih osoba koje glorificiraju osuđene za ratne zločine. Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi odluke Sjeverne Makedonije da podrži rezoluciju i stavu Srbije po ovom pitanju, Osmani je izjavio:

"Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovirane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tijela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je vjerovatna."

On je dodao da je rezoluciju do sada podržalo više od 17 zemalja među kojima su Slovenija, Italija, Lihtenštajn, Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turkiye, Jordan, Malezija, Čile, Novi Zelnad i druge.

TRT Balkan / agencije