Kako je ranije izjavio komandant EUFOR-a generalmajor Laszl Sticz, riječ je o vojnicima iz Francuske, Rumunije i Italije koje će ostati u BiH mjesec dana.     Foto: euforbih.org

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jučer je na platformi X objavio da bataljon rezervnih snaga NATO-a dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

"NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea. Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnost", poručio je Zvizdić na platformi X.

Međutim, u Bosnu i Hercegovinu su stigli pripadnici Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a.

"Pripadnici Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a već su u Bosni i Hercegovini, a sada je stigla i njihova oprema. Uskoro će vršiti patrole širom BiH i obuku na terenu sa snagama EUFOR-a i elementima Oružanih snaga BiH", saopćeno je iz EUFOR-a.

Kako je ranije izjavio komandant EUFOR-a generalmajor Laszl Sticz, riječ je o vojnicima iz Francuske, Rumunije i Italije koje će ostati u BiH mjesec dana.

Zajedno s trupama iz Rumunije i Italije bit će pod komandom EUFOR-a i činit će multinacionalni element veličine jednog bataljona.

Komandat EUFOR-a potvrdio je da će za ovu svrhu biti raspoređeno oko 250 vojnika.

TRT Balkan