Milošević je najavila da će u Beogradu 17. i 18. maja biti održana velika međunarodna konferencija za nastavnike engleskog i da se očekuje dolazak više od 350 nastavnika iz čitavog sveta.             Foto: Regional English Language Office Belgrade/Facebook

"Ocenjivao se celokupni rad, gledala se nastava u učionici i van nje kao i projketi", rekla je za Tanjug Milošević koja je jedini dobitnik tog prestižnog priznanja iz Srbije ali i jedina koja je iz naše zemlje bila nominovana.

Milošević kaže da za nju nagrada, koja joj je uručena na godišnjoj Međunarodnoj konferenciji nastavnika engleskog jezika - TESOL International, veliko iznenađenje iako se uvek zalagala da napravi korak više i proširi i produbi znanja svojih učenika. Dobitnica nagrade za Acces s Impact Award - za najboljeg nastavnika lidera, kaže da je osim toga što je već 11 godina profesor u Matematičkoj gimnaziji, a 24 godine u nastavi, i koordinator Acces s programa u Srbiji.

"Program u svetu postoji već dve decenije, u Srbiji desetak godina i kroz njega je prošlo više od 450 đaka, a u ovom trenutku imamo ih 50", kazala je Milošević. U planu je otvaranje četiri nove grupe od oktobra, rekla je ona i dodala da je za taj veoma ozbiljan program specifično to što je vrlo intenzivan i što deca za dve godine prođu broj sati koji se prođe za osam godina školovanja.

Milošević je dodala da sarađuje i sa Ministarstvom prosvete, odnosno sa Zavodom za unapređivanje, obrazovanje i vaspitanje i da je član je radnih grupa. Na čelu je Udurženja nastavnika engleskog gde je i jedan od autora i realizatora kreativnih grupa.

"Jedini sam nastavnik iz Srbije koji ikada dobio tu nagradu. Nagrada mi mnogo znači, jer pokazuje da je sve ono što sam do sada uradila priznato i predstavalja dodatni potstrek za dalji rad", kazala je Milošević koja je ponosna na priznanje koju dodeljuje Stejt department.

Dodala je da je nagrada uključivala njen studijski boravak u SAD gde je imala priliku da se upozna sa ostalim nominovanim nastavnicima iz čitavog sveta.

"Moja grupa imala je 10 nastavnika, boravili smo u Kanzas Sitiju i kao deo nagrade dobili priliku da naučimo novu metodu. U pitanju je nastava zasnovana na traumama, što je u fokusu u čitavom svetu i nešto što je postalo popularno posle kovida", rekla je ona.

Za najuspešniju nastavnicu među najuspešnijim nastavnicima iz celog sveta predložila je ambasada SAD u Beogradu, a svaka ambasada SAD u svetu na osnovu rezultata nominuje nastavnika iz zemlje u kojoj je.

Dodala je da je organizovala i brojne projekte, kao što je onaj "U njihovim patikama" realizovan u saradnji sa UNHCR-om o migrantima ili "U njenim patikama" koji je organizovala Matematička gimnazija uz učešće sedam drugih škola iz cele Srbije. To je projekat koji se kroz izučavanje književnosti iz ugla srednjoškolaca bavi temama stereotipa, ženskih prava, ravnopravnosti.

Milošević je najavila da će u Beogradu 17. i 18. maja biti održana velika međunarodna konferencija za nastavnike engleskog i da se očekuje dolazak više od 350 nastavnika iz čitavog sveta.

Tanjug