Džamija Alauddin je ponovo otvorena za bogosluženje presecanjem vrpce.     Foto: AA

Džamija Alauddin iz osmanskog perioda, smeštena u krugu Islamske zajednice Kosova, koja je obnovljena uz pomoć države Turkiye, u ponedeljak je svečano otvorena.

Otvaranju, koje je održano u okviru ceremonije masovnog otvaranja 201 dela, koje je obnovila Generalna direkcija zadužbina Turkiye, prisustvovali su kosovski muftija Naim Ternava, zamenik ministra kulture i turizma Republike Turkiye Serdar Cam, kosovski ministar regionalnog razvoja i predsednik Kosovske demokratske partije Turaka Fikrim Damka, ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, glavni kosovski imam Vedat Sahiti i drugi.

Predsednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je ceremoniji uživo putem online platforme. Predsednik Erdogan, koga je o radovima obavestio zamenik ministra Cam, pozdravio je prisutne na ceremoniji.

Zamenik ministra Cam je, između ostalog, saopštio da je u Prištini obnovljena džamija podignuta pre oko 500 godina.

„Poštovani predsedniče, u skladu sa instrukcija koje ste dali za oživljavanje i restauraciju džamije Emira Alaudina, koja je podignuta pre oko 500 godina, ona je oživela kao rezultat pažljivog rada Ministarstva kulture i Generalne direkcije zadužbina, uz doprinos Islamske zajednice Kosova i podršku Republike Kosovo. Predata je Islamskoj zajednici Kosova na prenošenje budućim generacijama“, rekao je Cam.

Nakon govora, džamija Alauddin je ponovo otvorena za bogosluženje presecanjem vrpce. Prisutni su potom obišli obnovljenu džamiju. Obnova je trajala oko tri godine i obuhvatila je unutrašnjost i spoljašnjost džamije, kupatila i abdesthane, kao i dvorište džamije.

Džamija Alauddin (Emir Alaeddin), koja se nalazi u jednom od starih naselja kosovske prestonice, podignuta je u prvoj polovini XVl veka. Ovo naselje, koje se danas zove Veluša, nekada je bilo poznato kao mahala Alauddin, upravo po imenu džamije.

TRT Balkan / agencije