Tokom konferenciji je istaknuta potreba za funkcionalizacijom zdravstvenog osiguranja za građane Kosova, koji jedini u regionu nemaju državno zdravstveno osiguranje.      Foto: AA

Ministarstvo zdravlja Kosova i Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova, povodom 7. aprila - Svetskog dana zdravlja, organizovali su konferenciju „Moje zdravlje, moje pravo“.

Ministar zdravlja Arben Vitia je istakao je da je zdravlje osnovno ljudsko pravo i da se zato mora obezbediti ravnopravnost na zdravstvenu negu za sve građane, bez razlike.

Vitia je ocenio da je pandemija COVID-19 pokazala koliko je važno zdravlje i koliko je bilo važno angažovanje profesionalnog zdravstvenog osoblja, iako su među ljudskim gubicima bili i brojni zdravstveni profesionalci koji su živote izgubili na radnom zadatku.

Ministar Vitia je naglasio da je uprkos velikih dostignuća medicine i zdravstva širom sveta, pravo na zdravlje mnogim ljudima ugroženo.

“Mi svi imamo obavezu dobre organizacije i posvećenosti da ispunimo naše ciljeve na očuvanju i napretku zdravlja putem izrade modernih zakona i adekvatnih planova, poboljšanju zdravstvene infrastrukture, povećanju finansijskih izvora i stvaranju olakšica za ravnopravni pristup svih na informisanost o zdravstvenim uslugama”, kazao je Vitia.

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Prištini Aleksander Martinienko naveo je da je prema Ustavu SZO iz 1948. godine zdravlje osnovno pravo. Naglasio je da čovek oseća kada mu se oduzme jedno od osnovnih prava, pa tako treba gledati i na oduzimanje prava na zdravlje.

„Osećamo kada nam neko kaže: ne, ne možete da radite svoj posao, ne možete da napustite ovu zemlju, ne možete da dobijete posao i onda se nadamo da ćemo se boriti, ali da li se svi osećamo isto kada takvim pristupom razmišljamo o našem zdravlju. Da li uopšte razmišljamo o svom zdravlju kao o pravu”, zapitao je Martinienko.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani je pored ostalog govorio o uspešnom sprovođenju imunizacije stanovništva u borbi protiv zaraznih bolesti. On je kazao da kosovska deca danas ne obolevaju od zaraznih bolesti kao što je bio slučaj u prošlosti. Kao uspeh je naveo i tri nove vakcine uvedene ove godine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Tokom konferenciji je istaknuta potreba za funkcionalizacijom zdravstvenog osiguranja za građane Kosova, koji jedini u regionu nemaju državno zdravstveno osiguranje.

TRT Balkan / agencije