Bio je to treći susret glavnih pregovarača Kosova i Srbije, uz posredovanje specijalnog izaslanika Lajčaka u pokušaju pronalaska rešenja za upotrebu dinara na Kosovu.     Foto: X/@MiroslavLajcak

Ni u četvrtak u Briselu, na trećem susretu glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića, nije postignut dogovor o rešenju za primanje finansijske podrške, koju Srbija šalje u dinarima kosovskim građanima, najviše Srbima.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da je u četvrtak bio domaćin još jedne diskusije sa dva glavna pregovarača na kojoj su neki jazovi premošćeni.

“Uspeli smo da premostimo neke jazove između predloga dve strane. Planiram da uskoro nastavimo naše razgovore na osnovu ideja EU za kompromis”, naveo je Lajčak na mreži X.

Prvi zamenik kosovskog premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi izjavio je nakon sastanka da su kosovski predlozi rešenja od početka bili u okviru Uredbe Centralne banke Kosova i u skladu sa zakonodavstvom Republike Kosovo.

Kako je kazao Kosovo smatra da je predlog Evropke unije “konstruktivan i u pravom smeru”.

“I ovoga puta srpska strana je odbila saradnju kojom bi se kao prioritet stavio interes građana, insistirajući na licenciranju nelegalnog subjekta poput „Poštanske banke“, kazao je Bislimi, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Naglasio je da srpska strana ponovo nije bila spremna da razmišlja o predlogu EU i tražila je dodatno vreme.

“Videći nemogućnost postizanja kompromisa, g. Lajčak je sa svoje strane dao predlog, konsolidovani predlog, za koji smatramo da je konstruktivan predlog i na pravom putu da se nađe rešenje koje najviše odgovara srpskim građanima na Kosovu, ali istovremeno i u potpunosti poštuje Uredbu CBK-a. Srpska strana opet nije bila spremna da razmišlja o ovom predlogu i tražila je dodatno vreme”, naveo je Bislimi.

Prema njegovoj izjavi, očekuje se da će sledeći sastanak biti održan ponovo za dve nedelje u Briselu.

Bio je to treći susret glavnih pregovarača Kosova i Srbije, uz posredovanje specijalnog izaslanika Lajčaka u pokušaju pronalaska rešenja za upotrebu dinara na Kosovu.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne Banke Kosova, po kojoj je euro jedina službena valuta gotovinskog plaćanja na Kosovu.

TRT Balkan / agencije