Navedeno je da će fond podržati reforme vezane za EU u zemljama Zapadnog Balkana i podstaći ekonomsko približavanje EU i regiona.       Foto: AA

Institucije Evropske unije (EU) dogovorile su se da uspostave fond od šest milijardi eura za jačanje ekonomskih odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana.

Vijeće EU saopćilo je da je postignut dogovor o osnivanju Fonda za reformu i rast, o čemu su pregovarale zemlje članice i Evropski parlament (EP) i koji je glavni element Plana rasta Zapadnog Balkana.

Navedeno je da će sa fondom u periodu od 2024. do 2027. godine partnerima EU na Zapadnom Balkanu biti obezbijeđeno dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde eura kredita.

Saopćeno je da će fond dopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), čime će se značajno povećati finansijska pomoć koja se pruža partnerima u regionu.

Navedeno je da će fond podržati reforme vezane za EU u zemljama Zapadnog Balkana i podstaći ekonomsko približavanje EU i regiona.

Nakon ove faze, fond će stupiti na snagu nakon zvaničnog odobrenja EP i zemalja članica.

Komisija EU je prošle godine pripremila novi plan rasta za Zapadni Balkan kako bi se povećao ekonomski rast i ubrzala socio-ekonomska konvergencija.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan ima za cilj pokretanje društveno-ekonomskih reformi na Zapadnom Balkanu, unapređivanje ekonomskog rasta i usklađivanje sa EU.

Plan ima za cilj jačanje ekonomskih odnosa EU sa Albanijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.

TRT Balkan / agencije