U saopćenju kompanije navedeno je da Bayer želi održivo povećati svoje operativne performanse novim korporativnim strukturiranjem.      Foto: Reuters Archive

Njemačka farmaceutska i hemijska kompanija Bayer objavila je da će značajno smanjiti svoju radnu snagu prolaskom kroz novo korporativno strukturiranje.

U saopćenju kompanije navedeno je da Bayer želi održivo povećati svoje operativne performanse novim korporativnim strukturiranjem.

Istakli su da plan restrukturiranja ima za cilj smanjenje hijerarhije u kompaniji, eliminaciju birokratije i ubrzanje procesa donošenja odluka, te da su Upravni odbor i Radni savjet postigli dogovor o predmetnom restrukturiranju za budućnost Bayera.

Navedeno je da će plan restrukturiranja uključiti i propise za značajno smanjenje radne snage, te da će otpuštanja početi u narednim mjesecima (preko otpremnina) i završiti 2025. godine.

Očekuje se da će smanjenje radne snage kompanije prvenstveno uticati na srednji menadžment.

Bayer ima 100.000 zaposlenih širom svijeta, a samo u Njemačkoj 22.000.

Kompanija se suočava sa pozivima nekih investitora i dioničara da razdvoje svoje operacije proizvodnje poljoprivrednih hemikalija i farmaceutskih proizvoda.

Tržišna vrijednost Bayera pala je za više od 40 posto u jednoj godini, na 32,3 milijarde eura.

TRT Balkan / agencije