Rusija se vratila na prvo mjesto kineskih dobavljača sirove nafte, nakon jaza od 19 mjeseci.     Foto: Reuters

Kineski uvoz sirove nafte iz Rusije skočio je u maju za 55 posto u odnosu na godinu ranije, što je rekordan nivo. Time je istisnuo Saudijsku Arabiju kao glavnog dobavljača, jer su rafinerije unovčile snižene isporuke usred sankcija Moskvi zbog njene ofanzive u Ukrajini.

Uvoz ruske nafte, uključujući zalihe pumpane naftovodom Istočni Sibir u Tihom okeanu i morske pošiljke iz ruskih evropskih i dalekoistočnih luka, iznosio je gotovo 8,42 miliona tona, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske Opće uprave carina.
To je ekvivalentno otprilike 1,98 miliona barela dnevno i za četvrtinu više u odnosu na 1,59 miliona barela dnevno u aprilu.

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte. Kineske kompanije, uključujući državnog rafinerijskog giganta Sinopec i državnu Zhenhua Oil, povećale su kupovinu ruske nafte, privučene velikim popustima nakon što su se zapadne naftne kompanije i trgovačke kuće povukle zbog sankcija.

Saudijska Arabija je ostala na drugom mjestu, s količinom od 1,84 miliona barela dnevno. Ovo je manje u odnosu na aprilskih 2,17 miliona bpd-a.

Ukupni uvoz sirove nafte

Rusija je vratila prvo mjesto nakon pauze od 19 mjeseci. Carinski podaci objavljeni u ponedjeljak također pokazuju da je Kina prošlog mjeseca uvezla 260.000 tona iranske sirove nafte, što je treća isporuka iranske nafte od prošlog decembra.

Uprkos američkim sankcijama Iranu, Kina nastavlja uzimati iransku naftu, koja se obično predstavlja kao opskrba iz drugih zemalja.

Nivoi uvoza otprilike su jednaki 7 posto ukupnog kineskog uvoza sirove nafte.
Ukupni kineski uvoz sirove nafte porastao je za skoro 12 posto u maju, na 10,8 miliona barela dnevno, u odnosu na prosjek za 2021. od 10,3 miliona barela dnevno.
Carina je prijavila nula uvoza iz Venezuele. Državne naftne kompanije izbjegavale su kupovinu od kraja 2019. godine, iz straha da ne povrijede sekundarne američke sankcije.

Uvoz iz Malezije, koji se u posljednje dvije godine često koristio kao prelazna tačka za naftu porijeklom iz Irana i Venezuele, iznosio je 2,2 miliona tona, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

Uvoz iz Brazila pao je za 19 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 2,2 miliona tona, jer su se isporuke latinoameričkog izvoznika suočile s jeftinijom konkurencijom iranskih i ruskih barela.

TRT World