Pomoć proizvođačima brašna u cilju sprečavanja tržišnih poremećaja.     Foto: Reuters

Podrška je namijenjena proizvođačima brašna koji su registrovani za obavljanje djelatnosti mlinarstva do 15. novembra 2021. godine i koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma (uključujući i pet kilograma) tipa T-400 glatko i T-500, u skladu s odlukom kojom se uređuje ograničenje visine cijena osnovnih životnih namirnica u Srbiji, od 2. februara do 31. maja 2022. godine.

Isplata se vrši do utroška sredstava osiguranih za provođenje ove odluke.
Proizvođačima brašna se, u skladu s ovom odlukom, dodjeljuje podrška po proporcionalnom sistemu u odnosu na količinu isporučenog brašna.

Ratari u Srbiji nisu zadovoljni trenutnom situacijom i traže da im država, između ostalog, garantira i najnižu otkupnu cijenu pšenice od 0,43 eura (50 dinara) po kilogramu.

U cilju sprečavanja tržišnih poremećaja, Vlada Srbije je ranije donijela odluku o privremenom ograničavanju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Odluka se odnosi na privremeno ograničenje izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekrupe i suncokretovog ulja. Ovom odlukom Vlada Srbije reaguje na opasnost od tržišnih poremećaja izazvanih značajnim rastom potražnje na svjetskom i domaćem tržištu.

Vlada Srbije u maju je zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata, koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva na bazi biomase, kako bi spriječila nestašicu ogrjeva.

I vlasti Bosne i Hercegovine su zabranile izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi zauzdale divljanje cijena – koje su višestruko porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru – i na taj način spriječile ugrožavanje grijanja građana usljed nestanka ovih energenata.

TRT Balkan / agencije