Ovogodišnja izložba Umjetnost islamskog svijeta i Indije u engleskoj aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu očarala je posjetioce blistavom izložbom blaga iz Osmanskog Carstva.      Foto: AA

Posebno se ističe osmanska šolja od ahata s rubinima i smaragdima za koje se vjeruje da su poklon sultana Selima III ruskoj carici Katarini Velikoj.

Ovogodišnja izložba Umjetnost islamskog svijeta i Indije u engleskoj aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu očarala je posjetioce blistavom izložbom blaga iz Osmanskog Carstva i šire.

Od 19. do 23. aprila entuzijasti razgledaju kolekciju koja obuhvata više od jednog milenija, nakon čega dolazi aukcija 24. aprila na kojoj će ponuđači tražiti da dobiju dio historije sa svih kontinenata i epoha.

"Imamo prilično veliki izbor djela iz osmanskog svijeta, u rasponu od 16. do 19. stoljeća", rekao je za Anadoliju Benedict Carter, šef Sotheby'sovog odjela za islamsku i indijsku umjetnost.

“To uključuje ulja na platnu, keramičke komade, metalne radove iz slavnog doba Sulejmana Veličanstvenog i prekrasan niz tepiha i tekstila.”

Od 19. do 23. aprila entuzijasti razgledaju kolekciju koja obuhvata više od jednog milenija, nakon čega dolazi aukcija 24. aprila na kojoj će ponuđači tražiti da dobiju dio historije sa svih kontinenata i epoha. Foto: AA

Među istaknutim komadima je šoljica od ahata koja datira iz 16. ili ranog 17. stoljeća koja prikazuje izuzetan nivo osmanske izrade.

Ima ahat u zlatu s rubinima i smaragdima, ukrašen nosačem dodanim u 18. stoljeću.

Međutim, ono što istinski izdvaja ovu šoljicu je njena povezanost s dva velika carstva – Osmanskim i Ruskim – i mogućnost da je svjedočila ključnom trenutku diplomatije u burnoj pozadini tursko-ruskih ratova.

O potencijalnom porijeklu artefakta Carter je rekao da je to možda bio poklon turskog sultana Selima III Katarini Velikoj.

Vjerodostojnost procjene potvrđuje i gravura na njenoj dršci u obliku trolista: monogram Katarine Velike iz 1789. godine.

Godina odgovara ustoličenju Selima III, koji je vladao Osmanskim Carstvom od 1789. do 1807. godine.

“Tradicija poklanjanja, koju poznajemo iz sultanovih diplomatskih poklona drugim državama, sugerira na značaj ove šoljice”, objasnio je Carter.

Dok se vrijednost takvih komada kreće između 93.000 do 140.000 eura, Carter je nagovijestio mogućnost da će ta cifra biti prekoračena na stvarnoj aukciji, navodeći primjer islamskog jela 2018. godine koje je prodato znatno više od prvobitne procjene – za 348.000 do 580.000 eura.

Eksponati osmanskog blaga

Među ostalim atrakcijama iz osmanskog doba je i veliki svijećnjak koji je izradio glavni proizvođač kotlova najduže vladajućeg vladara carstva, Sulejmana Veličanstvenog.

Artefakt nikada ranije nije bio u javnosti, rekao je Carter, dodajući da je on dio para s onim u prestižnom muzeju “David Collection” u Kopenhagenu.

Mač iz 17. stoljeća ukrašen je prekrasnom perzijskom, osmanskom i turskom poezijom u zlatu koja vodi sve do oštrice i vizuelno je izuzetno zadivljujuć. Foto: AA

Tu je i mornarski fenjer napravljen u 16. stoljeću za Sinan-pašu, koji je bio osmanski veliki vezir pet puta od 1580. do svoje smrti 1596. godine.

„Ima sličan sestrinski komad u muzeju 'Sadberk Hanim' u Istanbulu i jedan je od dva poznata mornarska fenjera“, rekao je Carter.

„Tu je i predivni mač iz 17. stoljeća s prekrasnom perzijskom, osmanskom i turskom poezijom u zlatu koja vodi sve do oštrice, i vizuelno je izuzetno zadivljujući predmet“, dodao je.

On je mač opisao kao predmet rijetke kvalitete i primjer veličanstvenog oružja nastalog na vrhuncu osmanske umjetnosti inspirisane Perzijom.

TRT Balkan