O upotrebi naziva Turkiye zvanična Ankara je institucije Evropske unije obavijestila 2. juna. 

Od prvog juna 2022. godine kada su na zahtjev Republike Turkiye, Ujedinjene nacije (UN) promijenile naziv te države, koji je na stranim jezicima ranije bio "Turkey", u "Turkiye", isti su u upotrebu uveli međunarodni zvaničnici i organizacije.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric za Anadolu Agency (AA) je podsjetio da su primili pismo turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koje je poslao generalnom sekretaru Antoniju Guterresu u kojem se traži da se promijeni ime te države na stranim jezicima u "Turkiye".

Dujarric je kazao da promjena imena države stupa na snagu od trenutka kada je pismo primljeno, a Cavusoglu je na Twitteru objavio da se cijeli proces privodi kraju.

Naziv Turkiye je u zvaničnoj upotrebi u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) od 4. juna ove godine, a u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija prvi je put zvanično korišten dan ranije, 3. juna.

O upotrebi naziva Turkiye zvanična Ankara je institucije Evropske unije obavijestila 2. juna, dok je NATO savezu nota upućena 6. ovog mjeseca. Na posljednjem sastanku ministara odbrane NATO-a, također je korišten novi naziv države.

Svjetski zvaničnici koriste naziv Turkiye

Šefovi vlada i država, kao i vodeći ljudi međunarodnih organizacija u zvaničnim obraćanjima su u upotrebu uzeli naziv Turkiye, umjesto ranijeg “Turkey”. Ovo se odnosi i na čelne ljude UN-a i NATO saveza.

Na pres-konferenciji 13. juna, nakon što se sastao sa šeficom Vlade Švedske, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koristio je naziv Turkiye, u obraćanju na engleskom jeziku.

Naziv Turkiye na istoj, zajedničkoj konferenciji za novinare, koristila je i premijerka Švedske Magdalena Andersson.

Promijenjeno ime ove države u upotrebu je uveo i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Ovaj naziv države u upotrebi je i u diplomatskoj korespondenciji, o čemu su obaviještena i diplomatska predstavništva u Turkiye.

Prilikom posljednje posjete ministra vanjskih poslova Turkiye Mevluta Cavusoglua Bosni i Hercegovini, naziv Turkiye koristili su i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Promijenjen naziv nacionalne aviokompanije

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan saopćio je 15 . juna da će turska nacionalna aviokompanija svoje međunarodne letove obavljati pod nazivom "Türk Havayolları", umjesto pod dosadašnjim nazivom "Turkish Airlines".

“Naša nacionalna aviokompanija će međunarodne letove obavljati pod imenom Türk Havayolları, a ne Turkish Airlines“, rekao je Erdogan.

O promjeni naziva države izvijestili svjetski mediji

Vijest o potezu Ankare da promijeni službeni naziv države u "Turkiye" u Ujedinjenim nacijama (UN) prenijeli su mediji širom svijeta.

Anadolu Agency je prva objavila da je UN registrovao "Turkiye" kao novi naziv države.

Associated Press, NPR, CBS, Al Jazeera, France 24, Canberra Times, WBTV, grčki list "Kathimerini", Greek City Times i mnoge web-stranice objavile su vijesti, pozivajući se na Anadolu Agency.

Glasnogovornik UN-a je rekao da je promjena imena države stupila na snagu od trenutka kada je pismo primljeno.

Ured za komunikacije predsjednika Republike Turkiye u januaru ove godine pokrenuo je kampanju pod nazivom "Hello Turkiye" kako bi što efikasnije razglasio nacionalnu i internacionalnu upotrebu imena države kao "Turkiye" u međunarodnim medijima.

"Turkiye jača vlastito ja i identitet u jeziku i komunikaciji, kao i na svim poljima", pojasnio je tada predsjednik Ureda za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije