Rybus je upisao 66 nastupa za reprezentaciju Poljske.     Foto: Reuters

Poljski lijevi bek Maciej Rybus izbačen je iz reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru nakon što je prešao u ruski Spartak iz Moskve.

Fudbalski savez Poljske objavio je u ponedjeljak da je 32-godišnjak obaviješten da neće biti pozvan na pripreme u septembru i da neće igrati za selekciju Poljske na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Rybus, koji je nastupao 66 puta za reprezentaciju Poljske, prešao je u moskovski Spartak iz Lokomotive iz Moskve 11. juna kao slobodan igrač.

Rybus, čija je supruga Ruskinja, karijeru je odlučio nastaviti u Rusiji.

"Rybus je proveo deset godina u Rusiji. U braku je sa Ruskinjom, u toj državi su mu rođena i djeca. Ako pred igrača stavite izbor, porodica ili tim, naravno da će izabrati ovo prvo. Mora da brine o svojoj porodici i njenoj sigurnosti. Uvrede na njegov račun su dosta pretenciozne", rekao je Mariusz Piekarski, agent poljskog defanzivca.

Ranije je Poljska odbila da igra protiv selekcije Rusije u polufinalu baraža Svjetskog prvenstva 2022. u martu zbog rata u Ukrajini, koji je počeo 24. februara.

Poljska je bliski saveznik zvaničnog Kijeva i ugostila je više od četiri miliona ukrajinskih izbjeglica od početka rata.

Rybus je u karijeri igrao još za Legiju iz Varšave Warsaw, Terek Grozny i Olympique Lyon.

TRT Balkan / agencije