Balkan se smatra jednim od najvećih rasadnika košarkaških talenata u svijetu.     Foto: Reuters

Igrači sa Balkana su, bez sumnje, svojim talentom i zalaganjem postali ljubimci navijača i imali veliki utjecaj na uspjehe svojih timova. Njihova dostignuća govore sama za sebe. Ulazili su u NBA All-star timove, osvajali MVP priznanja, kao i ono najbitnije, prstenje, što simbolizira osvajanje titule prvaka NBA lige.

I u ovogodišnjem prvenstvu, pojedini igrači sa Balkana nose svoje timove do pobjeda. To se najviše odnosi na Nikolu Jokića, koji dominira u dresu Detroita kao i na Luku Dončića, koji oduševljava svijet u dresu Dallasa.

Ovo je 10 igrača sa Balkana koji su ostavili možda i najveći trag na NBA parketima:

10. Nikola Mirotić

Ovaj Crnogorac sa španskim pasošem na NBA draftu 2011. godine je izabran kao 27. pik, nakon čega se vratio u Evropu kako bi se dalje razvijao. U najjačoj ligi svijeta igrao je od 2014, za Chicago Bulls, New Orleans Pelicans i Millwaukee Bucks, prije nego što se 2019. godine vratio u Španiju i obukao dres Barcelone, najvećeg rivala Real Madrida, tima u kojem je igrao 6 sezona prije nego što je otišao u NBA ligu. Dok je odrastao u Crnoj Gori, njegova najveća strast je bila nogomet.

Tokom odrastanja, shvatio je da bi njegova visina mogla biti puno veća prednost u nekom drugom sportu. U dobi od 13 godina djed ga je uveo u košarku. Mirotić je počeo igrati košarku u Joker School u Podgorici, koju je vodio umirovljeni profesionalni košarkaš Jadran Vujačić. U ljeto 2005. godine, kada je imao 14 godina, Mirotić je potpisao juniorski ugovor sa Real Madridom. Sa 17 koševa u prosjeku po utakmici, bio je jedan od važnijih karika u svim timovima za koje je nastupao.

Zapaženi nastupi osigurali su mu selidbu u najjaču ligu na svijetu. U svojoj rookie sezoni Mirotić je u 82 utakmice bilježio prosjek od 10,2 poena, 4,9 skokova i 1,2 asistencije, i bio kandidat za nagradu "Rookie of the Year". Mirotić je završio sezonu kao drugi najbolji rookie godine, sa 335 glasova, iza Andrewa Wigginsa koji je dobio 604. Mirotić danas nosi dres Barcelone.

9. Dino Rađa

Iako ga je još 1989. godine kao 40. pika u drugoj rundi izabrao Boston, Rađa se ovoj ekipi pridružio tek 4 godine kasnije. Razlog tome je što ga njegov tadašnji klub, Jugoplastika iz Splita, nije želio pustiti zbog aktuelnog višegodišnjeg ugovora.

Rađa je u svojoj debitantskoj sezoni u prosjeku postizao 15,1 poen i 7,2 skoka tokom koje je zaradio 1,5 miliona dolara. S omjerom pobjeda i poraza 32:50 u regularnoj sezoni, Celticsi su propustili doigravanje NBA lige, završivši na ukupno 10. mjestu u Istočnoj konferenciji. Na kraju sezone, Rađa je izabran u NBA All-Rookie drugi tim, zajedno sa Kukočem, koji je tada završio svoju debitantsku sezonu sa Chicago Bullsima.

Sezonu 1996/97, Rađinu četvrtu u Bostonu, obilježila je povreda lijevog koljena zbog koje je propustio 57 utakmica regularne sezone. Januara 1997. godine podvrgnut je artroskopskoj operaciji koljena. Celticsi su sezonu završili kao posljednji u svojoj diviziji, s omjerom 15:67, najgorim u Istočnoj konferenciji, što je primoralo na promjenu trenera na kraju sezone.

Zbog problema s koljenom, Celticsi su se nakon otkupa njegovog ugovora odrekli Rađe u julu 1997. godine. Nakon toga Dino se vratio u Evropu, gdje je igrao još za Panathinaikos, Zadar, Olympiacos, Cibonu i Split. Rađa je karijeru završio 2003. godine, osvajanjem prvenstva Hrvatske sa svojim prvim timom, Split CO.

8. Nikola Vučević

Philadelphia 76ersi su ga izabrali kao 16. pik na NBA draftu 2011. godine. Nakon debitantske sezone u ovom klubu, tradeovan je u Orlando Magic prije početka sezone 2012/13. Odigrao je devet sezona za Magic i dva puta je bio uvršten u NBA All-Star tim tokom boravka u Orlandu. Sredinom sezone 2020/21. Vučević je Orlando zamijenio za Chicago, gdje i danas nastupa.

7. Goran Dragić

Dragić je ušao na NBA draft 2008. godine, gdje ga je u drugom kolu kao 45. pik izabrao San Antonio Spurs. Njegova prava na draftu su zatim razmijenjena Phoenix Sunsima u zamjenu za prava na draftu za Malika Hairstona, 48. pika. Nakon što su Sunsi završili ugovor sa TAU Ceramicom (sada poznata kao Caja Laboral), s kojom je bio pod ugovorom, zvanično su ga potpisali 22. septembra 2008. godine.

7. maja 2010, tokom treće utakmice polufinala Zapadne konferencije, predvodio je povratak Phoenix Sunsa protiv tima koji ga je prvobitno izabrao, San Antonio Spursa, postigavši ​​23 od svojih ukupno 26 poena u četvrtoj četvrtini.

"Mislim da se sa sigurnošću može reći da je to bio možda i najbolji učinak u četvrtoj četvrtini koji sam ikada vidio u plej-of utakmici", rekao je napadač Sunsa Grant Hill za Dragićevu izvedbu.

Pored Phoenix Sunsa, Dragić je igrao za Miami Heat i Houston Rocketse. Bio je član All-Star NBA selekcije trećeg tima i NBA najnapredniji igrač sa Sunsima u 2014. Proglašen je za NBA All-Star prvi put 2018, s Miamijem. Danas je član Toronto Raptorsa. Također je predvodio seniorsku reprezentaciju Slovenije do njene prve titule na FIBA ​​EuroBasketu 2017. godine, kada je bio proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira.

6. Dražen Petrović

Da mu život nije tragično okončan u saobraćajnoj nesreći, vrlo vjerovatno bi bio na prvom mjestu ove liste. Međutim, i pored toga, ostavio je naslijeđe koje se nikad neće zaboraviti. Dražen Petrović ili košarkaški Mozart bio je najveći hrvatski i jedan od najvećih svjetskih košarkaša uopće, uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Dražen je nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu pored Ingolstadta u Njemačkoj 7.6.1993. godine.

Prateći svog starijeg brata Aleksandra, Dražen je rano pokazao kako ima talent za košarku. Svoju bogatu karijeru ispunio je brojnim trofejima, a započeo je kada je imao samo 15 godina. Tada ga je u jesen 1980. godine trener prvoligaša Šibenke uvrstio u prvu seniorsku ekipu. Nakon toga igrao je za Cibonu i Real Madrid prije nego što je 1989 godine prešao u NBA ligu kao član Portland Trail Blazersa.

Nakon što je te godine uglavnom igrao s klupe, Petrović je doživio proboj nakon trgovine s New Jersey Netsima. Dok je igrao za Netse, postao je jedan od najboljih šutera u ligi. U 36,9 minuta na parketu prosječno je bilježio 20,6 poena i bio je lider tima. U svojoj najboljoj NBA sezoni u prosjeku je ubacivao 22,3 poena, te imao 2,7 skokova i 3,5 asistencija po utakmici. U toj statistici posebno se ističe Draženov postotak šuta. U spomenutoj sezoni on je ukupno iznosio 51,8 posto, a onaj za tricu 44,9 posto.

O kakvim je brojkama riječ govori podatak kako je, uz Dražena, samo još pet igrača u historiji imalo u karijeri sezonu s preko 20 poena, preko 50 posto ukupnog šuta i preko 40 posto ubačenih trica. Ostala petorica su Hornacek, James, Nowitzki, Durant i Goran Dragić, koji je također upao u najbolju istočnoevropsku petorku NBA lige. Ovo su neki od najboljih Draženovih poteza u NBA ligi.

5. Vlade Divac

Los Angeles Lakersi su ga uvrstili u svoju ekipu 1989. godine. Divac je postao jedan od prvih evropskih igrača koji je imao utjecaja u ligi. Pod mentorstvom Kareema Abdul-Jabbara i Magic Johnsona , poboljšao je svoju igru ​​i prilagodio se američkom stilu košarke. Iako nije govorio engleski, brzo je postao popularan među suigračima i javnošću zbog svog šarma i veselosti. U sezoni 1989/90. izabran je u NBA All-Rookie Team.

Nakon Lakersa, u Charlotte Hornets, a zatim i u Sacramento Kings. U sezoni 2004/2005. se vratio u ekipu Lakersa. 1990. godine je izabran u NBA All-rookie prvi tim, a 2001. je izabran u All-star tim NBA lige. 14. jula 2005, 37-godišnji Divac najavio je penzionisanje, okončavši svoju 16-godišnju NBA i 22-godišnju profesionalnu košarkašku karijeru. Divac je prihvatio poziciju kod Lakersa kao evropsku vezu za pomoć u izviđanju u inostranstvu. 2019. godine je primljen u Kuću slavnih.

4. Nikola Jokić

Jedna od najvećih zvijezda današnje košarke. Reprezentativac Srbije je već sada trostruki NBA All-Star. Bio je imenovan u All-NBA tim u tri navrata (uključujući dvije selekcije prvog tima), i osvojio je NBA nagradu za najkorisnijeg igrača za NBA sezonu 2020/21.

Jokića su odabrali Denver Nuggetsi u drugoj rundi NBA drafta 2014. godine. Izabran je u NBA All-Rookie prvi tim 2016. U NBA sezoni 2018/19, dok je vodio Nuggetse do polufinala Zapadne konferencije, dobio je svoje prve All-Star i All-NBA selekcije. U narednoj sezoni, ponovo je dobio All-Star i All-NBA počasti, dok je vodio svoj tim do finala Zapadne konferencije. Jokić se nalazi među prvih 10 na listi NBA igrača svih vremena s najviše tripl-dablova, gdje je vodeći evropski igrač, a drži i rekord za najbrži tripl-dabl (ostvaren za 14 minuta i 33 sekunde).

Također je osvojio srebrnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama 2016. S obzirom na to da je popularnom Džokeru tek 27 godina, sigurni smo da će svoj konto poboljšati i da će biti jedan od najboljih centara lige svih vremena. U nastavku uživajte u igrama Nikole Jokića.

3. Luka Dončić

Baš kao i Jokić, i Luka Dončić spada u najuži krug najvećih zvijezda današnjice. Dončić se 2018. godine prijavio za NBA draft, pridruživši se Dallas Mavericksima. Jednoglasno je izabran u NBA All-Rookie prvi tim i osvojio je titulu najboljeg debitanta godine za sezonu 2018/19.

U svojoj drugoj sezoni izabran je za svoju prvu NBA All-Star utakmicu i imenovan u All-NBA prvi tim. Dončić je 8. decembra 2019. premašio rekord po broju uzastopnih utakmica, s najmanje 20 poena, 5 skokova i 5 asistencija od spajanja ABA i NBA 1976. godine. Michael Jordan je prethodno držao rekord sa 18 utakmica uzastopno 1989. godine.

Postao je najmlađi igrač u historiji NBA sezone sa tripl-dablom od 40 poena, postigavši ​​43 poena u pobjedi nad LA Clippersima rezultatom 135-133 u produžetku, dok je pogodio trojku sa zvukom sirene. S tim učinkom, postao je tek drugi igrač u historiji NBA koji je upisao najmanje 43 poena, 17 skokova i 13 asistencija u bilo kojoj utakmici, pridruživši se Wiltu Chamberlainu.

U svojoj trećoj sezoni izabran je u svoj drugi uzastopni All-NBA prvi tim. Kao i prethodne godine, postao je prvi igrač nakon Tima Duncana koji je dvaput izabran u All-NBA prvi tim u prve tri sezone i tek šesti koji je to učinio od spajanja ABA-NBA, pridruživši se Davidu Thompsonu, Larryju Birdu, David Robinson i Anfernee Hardaway. Ovaj 22-godišnji Slovenac je tek na početku svoje karijere, a ako uzmemo u obzir šta je sve do sada ostvario, možemo zamisliti šta će tek Dončić ostvariti.

2. Predrag Peđa Stojaković

Sacramento Kingsi su ga izabrali u prvom kolu NBA drafta kao 14. izbor 1996. godine, dok je igrao u Grčkoj. Nastavio je igrati tamo sve dok Kingsi nisu potpisali ugovor s njim prije NBA lockout sezone 1998/99. Nakon dvije sezone na klupi sa Sacramentom, imao je probojnu sezonu 2000/01, postizavši u prosjeku 20,4 poena i 5,8 skokova, dok je u svojoj prvoj sezoni kao starter šutirao 0,400 iz dometa za tri poena. Završio je drugi u glasanju za nagradu za najboljeg igrača 2001.

Trostruki All-Star i član All-NBA drugog tima 2004. godine, Stojaković je postigao uspjeh kada su Kingsi stigli do finala Zapadne konferencije 2002. godine. Igrao je i za Indiana Pacerse, New Orleans Hornetse i Toronto Raptors. Stojaković je osvojio NBA prvenstvo 2011. kao član Dallas Mavericksa. 19. decembra 2011. Stojaković je najavio povlačenje, navodeći kao razlog stalne probleme s leđima i vratom koji su ometali njegovu igru.

1. Toni Kukoč

Kao jedan od najvažnijih igrača Chicago Bullsa u njihovom pohodu na tri prstena 1996,1997. i 1998. godine, jednostavno se morao naći na prvom mjestu ove liste.

Chicago Bullsi su ga izabrali 1990. godine, ali je u SAD preselio tek 1993. Bila je to sezona u kojoj je Michael Jordan prestao igrati, te je Kukoč ulazio kao alternativa Scottie Pippenu ili Horace Grantu, dvojici krila Bullsa, imajući ponekad i ulogu šutera ili čak centra. Imao je solidnu premijernu sezonu, s dvoznamenkastim prosjekom postignutih koševa.

Već u sezoni 1994/95, nakon Grantovog odlaska, Kukoč postaje standardni član početne petorke. Te je sezone drugi strijelac, drugi skakač i drugi asistent momčadi, iza Pippena.

U sezoni 1995/96. na parket se vratio Jordan, a Bullsi su dobili i centra Dennisa Rodmana. Kukoč se ponovno vraća na klupu, gdje briljira kao šesti igrač sljedeće tri sezone, u kojima Bullsi osvajaju nova tri naslova prvaka NBA. Kukoč je cijelo to vrijeme bio trećim strijelcem momčadi (iza Jordana i Pippena), a proglašen je i najboljim šestim igračem NBA.

Nakon odlaska Jordana i Pippena 1999. godine, momčad je bila u preustroju. Kukoč je te sezone bio prvi strijelac, skakač i asistent Bullsa. Ipak, bilo je jasno da je vrijeme slavne momčadi prošlo, te je Kukoč zamijenjen u Philadelphia 76ers, gdje je nakon kratkog vremena ponovno zamijenjen, ovaj put s Atlanta Hawksima. Ni tamo nije ostao dugo, stigavši konačno u Milwaukee Buckse u kojima je igrao sa solidnim učinkom sve do sezone 2005/06. Godine 2006. otišao je u zasluženu penziju.

Pored ovih nabrojanih, bilo je još mnogo igrača sa ovih prostora koji su dominirali na NBA parketima. Ima ih i danas. Balkanci izazivaju veliku pažnju američkih medija, pa se često prave najbolji sastavi igrača s Balkana. Ocjena je da bi se silnom sastavu SAD-a danas jedino mogla suprotstaviti ekipa sastavljena od igrača s prostora bivše Jugoslavije. Kakav bi to derbi bio.

TRT Balkan