Pred reprezentacijom Bosne i Hercegovine su dvije teške utakmice.     Foto: AA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja kvalifikacije za Mundobasket.

Selektor muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Adis Bećiragić izjavio je da je svjestan teških utakmica koje su pred reprezentacijom, ali je izrazio nadu da će igrači i stručni štab uraditi posao na najbolji mogući način i da će zadovoljiti javnost svojom igrom i zalaganjem.

Adis Bećiragić, legendardni bh. košarkaš, nedavno je postavljen na mjesto selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine umjesto Vedrana Bosnića. Pripreme su počele danas, a do gostovanja u Češkoj, 1. jula, igrači će odraditi jedanaest treninga. Tri dana nakon utakmice u Češkoj čeka ih domaći susret s Bugarskom u dvorani “Mirza Delibašić“ u Sarajevu.

“U principu, mi tu nećemo moći mnogo mijenjati i nećemo ih sigurno dobiti ako ih ne budemo ‘pretukli’, tako da kažem, jednostavnim jezikom. Bit će tu i taktičnih momenata, ali naši momci će biti čvrsti i agresivni i tako ćemo ih natjerati da griješe“, rekao je Bećiragić.

Kapiten reprezentacije BiH, Miralem Halilović, istakao je kako se uvijek raduje okupljanju reprezentacije.

“Probat ćemo u ovih narednih šest dana da se što bolje pripremimo i odigramo dvije jake utakmice protiv ozbiljnih protivnika, osobito Češke, ekipe koja dugo godina igra s istim igračima, i Bugarske, koja će ovog puta biti jača nego u prošlom susretu“, rekao je Halilović.

Odlazak Vedrana Bosnića bio je na određeni način šok za igrače, ali tim mora ostati profesionalan i na najbolji način odgovoriti i dokazati se i novom selektoru, dodao je kapiten Miralem Halilović.

“Kako je selektor pominjao, ljudi su trčali preko aerodroma da bi igrali Evropsko prvenstvo i možemo i mi izdržati male turbulencije, i tri-četiri dana medijskih natpisa i frke“, izjavio je Halilović.

Najbolji košarkaš španske lige ove sezone, Džanan Musa, također se zahvalio medijima i javnosti na podršci koju pružaju košarkaškoj reprezentaciji BiH.
“Čekaju nas jako teške dvije utakmice i jako dobri protivnici, sa jako izmijenjenim sastavima u odnosu na prve duele. I mi smo mentalno spremni za to i mislim da smo u dobroj formi i da ćemo znati odgovoriti na selektorove zamisli i osvjetlati obraz svim Bosancima i Hercegovcima“, rekao je Musa.



Nakon odigrane četiri utakmice u grupi “F“, vodi Litvanija sa osam bodova, a Bosna i Hercegovina je druga, sa šest. Bugarska i Češka sakupile su po pet bodova. Nakon predstojeće dvije utakmice, bit će poznat konačni raspored u grupi iz koje će tri najbolje ekipe izboriti plasman u narednu fazu kvalifikacija.

Košarkašima Bosne i Hercegovine potrebna je jedna pobjeda iz predstojeća dva meča − kako bi osigurali nastavak borbe za kartu za nastup na Mundobasketu.

TRT Balkan / agencije