Warriorse je do sedme titule vodio fenomenalni Stephen Curry     Foto: Reuters

Stephen Curry je odigrao još jednu izvanrednu utakmicu koja je Warriorsima donijela četvrtu titulu NBA lige u posljednjih osam godina.

Curry se vratio nakon razočaravajuće igre u 5. utakmici i zabilježio 34 poena, 7 skokova i 7 asistencija, kao i dvije ukradene lopte i jednu blokadu. Završio je seriju sa preko 30 poena u prosjeku i, pored titule, okitio se prvim MVP priznanjem finala.

Wiggins je imao 18 poena, a odličnu utakmicu odigrao je i Green, koji je pružio svoju najbolju partiju u NBA finalu, s učinkom od 12 poena, 12 skokova i 8 asistencija, kao i dvije ukradene lopte i dvije blokade. Thompson, koji se ove godine vratio nakon povrede zbog koje je pauzirao dvije i po godine, utakmicu je završio s 12 poena.

U redovima Celticsa bolji od ostalih su bili Brown, sa 34, i Horford, sa 19 poena.

Ova titula Warriorsima dolazi samo dvije sezone nakon što su imali najgori rekord u ligi. Sinoćnja titula je zaokružila put koji se ne pamti, nakon pet uzastopnih finala, zatim strmoglavljenja na dno NBA lige, do povratka na tron. I upravo je u tim godinama negativnih rekorda djelovalo da je dinastiji Golden State Warriorsa došao kraj – nakon odlaska Kevina Duranta i povrede Thompsona i Curryja. Međutim, najubojitiji košarkaš planete, Curry, nije tako mislio i sinoć je doveo svoj tim do ukupno sedme titule, odnosno na treće mjesto po broju osvojenih titula svih vremena, iza Celticsa i LA Lakersa, koji su i dalje izjednačeni na vrhu, sa po 17 titula.

Warriorsi su, prije ovog, naslove osvajali 1947, 1956, 1975, 2015, 2017. i 2018. godine.

TRT Balkan