Sadašnji i bivši radnici Applea kritikuju uslove rada kompanije     Foto: Reuters

Radnici Applea u američkoj saveznoj državi Maryland u subotu su glasanjem odlučili pristupiti sindikatu, postavši tako prvi zaposlenici u maloprodaji ovog tehnološkog giganta koji su se sindikalno organizirali u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međunarodna asocijacija strojara i radnika u vazduhoplovstvu saopštila je da je više od 100 radnika u Towsonu blizu Baltimora "velikom većinom glasalo za pridruživanje" njihovom sindikatu.

Lokalni radnici, koji su formirali Koaliciju organiziranih zaposlenika u maloprodaji, u pismu napisanom izvršnom direktoru Applea Timu Cooku, navode da imaju "podršku velike većine" svojih kolega.

Glasnogovornik Applea rekao je Reutersu putem e-pošte da u ovom trenutku nemaju šta dodati.

Napori za sindikalizaciju dobijaju zamah u nekim velikim korporacijama u SAD-u, uključujući Amazon i Starbucks.

Radnici Applea u Atlanti, koji su nastojali da se udruže u sindikat, povukli su svoj zahtjev prošlog mjeseca, navodeći zastrašivanje kao razlog.

Neki sadašnji i bivši radnici Applea prošle su godine na internetu počeli kritikovati uslove rada kompanije, koristeći hashtag #AppleToo, aludirajući na pokret protiv seksualnog zlostavljanja koji se proširio internetom 2017. godine, a koji je koristio ključnu riječ "#MeToo".

TRT Balkan / agencije