Idejni tvorac projekta je dirigent Gabrijel Felc.     Foto: AA

Nakon celodnevnih izvođenja, veliko finale je održano na Petrovaradinskoj tvrđavi zajedničkim izvođenjem Devete simfonije i njene kulminacije "Ode radosti", prenosi Anadolu Agency (AA).

Događaj je održan kao dio programa Novi Sad - Evropska prestonica kulture, a u skladu s tim i finale "Betoven maratona" na tvrđavi ima simboličan početak u 20:22 sati, uz oko 200 muzičara na bini.

Idejni tvorac projekta je dirigent Gabrijel Felc, koji je, počevši od 10 sati pre podne, dirigovao dvema fiharmonijama na pet koncerata koji su obuhvatili svih devet Betovenovih simfonija. Prvih osam izvedeno je u Gradskoj koncertnoj dvorani, a deveta na je na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Felc je kazao da je „Betoven maraton“ rezultat velikog rada i saradnje Beogradske i Dortmundske filharmonije, te da su dve filharmonije nastupile 19. juna u Dortmundu, dok je veliko finale saradnje krunisano u Novom Sadu.

„Iako je komercijalni naziv, ovaj maraton je izazov kako fizički tako i intelektualni. Nije lako, jer se radi o pet koncerata. Ali, u ovom programu najvažniji je Betoven. On je genijalan, univerzalan, filozofski, muzički čovek. I on je u centru ovog projekta“, kazao je Felc, dodavši da je veoma srećan što je dobio priliku da učestvuje u ovom muzičkom spektaklu.

Prvih osam Betovenovih simfonija izvedeno je u Gradskoj koncertnoj dvorani, a deveta na je na Petrovaradinskoj tvrđavi. Foto: AA

Za direktora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanju Milenkovića ovo je podvig vredan pažnje na svetskom nivou.

„Koncert postavlja nove standarde, ovo je dugo planirano, produkcijski, programski i umetnički je veoma zahtevno, ali je važno da imamo jednu novu publiku koja puni svaki koncert, a verujem i ovaj, što čini da kultura zaista bude i postane način života“, naglasio je Milenković.

Iz fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“ poručili su da je ovaj odgađaj izveden u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture i da je jedan od produkcijski najzahtevnijih projekata.

AA